تاريخ انتشار: 22 آبان 1400 غده هيپوفيز غده كوچكي در جمجمه است كه در زير مغز و بالاي مجراي بيني قرار دارد. محل واضح تر و بهتر غدد در هيپوفيز بالاي قسمتي از گوشت و پشت سقف دهان است كه به كام نرم معروف است. غدد موجود در خود هيپوفيز در يك فضاي استخواني به …
منبع :
سرطان يا تومور غده هيپوفيز، علائم، نشانهها و راههاي درمان آن
سرطان يا تومور غده هيپوفيز، علائم، نشانهها و راههاي درمان آن https://ijmarket.com/blog/سرطان-يا-تومور-غده-هيپوفيز،-علائم،-نشا/ Sun, 14 Nov 2021 05:37:36 0000 سلامتي و پزشكي https://ijmarket.com/blog/سرطان-يا-تومور-غده-هيپوفيز،-علائم،-نشا/
تاريخ انتشار: 22 آبان 1400 غده هيپوفيز غده كوچكي در جمجمه است كه در زير مغز و بالاي مجراي بيني قرار دارد. محل واضح تر و بهتر غدد در هيپوفيز بالاي قسمتي از گوشت و پشت سقف دهان است كه به كام نرم معروف است. غدد موجود در خود هيپوفيز در يك فضاي استخواني به …
منبع :
سرطان يا تومور غده هيپوفيز، علائم، نشانهها و راههاي درمان آن
تاريخ انتشار: 22 آبان 1400
غده هيپوفيز غده كوچكي در جمجمه است كه در زير مغز و بالاي مجراي بيني قرار دارد. محل واضح تر و بهتر غدد در هيپوفيز بالاي قسمتي از گوشت و پشت سقف دهان است كه به كام نرم معروف است. غدد موجود در خود هيپوفيز در يك فضاي استخواني به نام سلولاي تورسيكا قرار دارند و البته اعصابي كه چشم ها را به مغز متصل مي كنند به نام عصب بينايي از اين محل عبور مي كنند.
غده هيپوفيز به طور مستقيم به بخشي از مغز به نام هيپوتالاموس متصل است. اين پيوند يك پيوند مهم بين مغز و سيستم غدد درون ريز در بدن است. (غدد درون ريز مجموعه اي از غدد در بدن هستند كه مسئول توليد هورمون ها در بدن هستند. هورمون ها ترشحاتي در جريان خون هستند و عملكرد ساير اندام ها را كنترل مي كنند.) هيپوتالاموس هورمون ها را در رگ هاي خوني كوچك متصل به رگ هاي خوني آزاد مي كند. غدد موجود در هيپوفيز، و باعث مي شود كه غدد هيپوفيز هورمون هاي خاصي توليد كنند. غده هيپوفيز به عنوان يك “غده كنترل اصلي” در نظر گرفته مي شود، زيرا هورمون هايي را توليد مي كند كه سطح هورمون هاي توليد شده توسط بسياري ديگر از غدد درون ريز بدن را كنترل مي كند.
غدد هيپوفيز از دو قسمت غدد هيپوفيز قدامي و غدد خلفي تشكيل شده اند كه هر كدام عملكرد خاص خود را دارند.
غده هيپوفيز قدامي
بيشتر غدد هيپوفيز در قسمت بزرگتري از غده هيپوفيز به نام غده هيپوفيز قدامي شروع مي شوند. اين قسمت از غده هيپوفيز هورمون هايي مي سازد كه ساير غدد درون ريز را كنترل مي كنند:
- هورمون رشد به عنوان سوماتوتروپين شناخته مي شود و باعث رشد بدن در دوران كودكي مي شود. اگر بيش از حد از اين هورمون به نوزاد داده شود، قد او بلندتر مي شود. به طور كلي، بزرگسالان فقط مقدار كمي هورمون رشد توليد نمي كنند. اگر يك فرد بالغ هورمون رشد بيش از حد توليد كند، استخوان هاي دست، پا و صورت به رشد خود ادامه مي دهند و بسيار بزرگ مي شوند و به خواص طبيعي آنها آسيب مي رسانند. (به اين حالت آكرومگالي مي گويند.)
- هورمون محرك تيروئيد يا TSH كه تيروتروپين نيز ناميده مي شود. هورمون هاي تيروئيد باعث تحريك رشد غدد تيروئيد و ترشح هورمون ها مي شود. هورمون هاي تيروئيد متابوليسم را تنظيم مي كنند. امروزه اگر غده هيپوفيز بيش از حد TSH توليد كند، تيروئيد بيش از حد فعال مي شود و در نتيجه متابوليسم شما افزايش مي يابد و بيش از حد لاغر مي شويد.
- هورمون آدرنوكورتيكوتروپين (ACTH) كه به نام كورتيكوتروپين شناخته مي شود، غدد فوق كليوي را براي رشد و توليد هورمون هاي استروئيدي (مانند كورتيزول) تحريك مي كند. توليد بيش از حد غدد در هيپوفيز باعث بيماري كوشينگ مي شود كه علائم آن مي تواند شامل افزايش سريع وزن و تجمع چربي در نواحي خاصي از بدن باشد.
- هورمون لوتئينه كننده rLH و هورمون محرك فوليكول FSH نيز گنادوتروپين ناميده مي شود. در زنان بيشترين تأثير آنها بر روي تخمدان ها است كه تخمك گذاري و توليد تخمك و توليد هورمون هاي استروژن و پروژسترون را كنترل مي كنند و در مردان rLH و FSH، توليد تستوسترون و اسپرم را در بيضه ها تنظيم مي كنند.
غدد پشت هيپوفيز
تورم به ندرت در غده هيپوفيز خلفي شروع مي شود. هيپوفيز خلفي قسمت پشتي كوچكتري از غده هيپوفيز است كه از ساقه مغز تا هيپوتالاموس امتداد دارد. غدد پشت هيپوفيز جايي هستند كه هورمون ها توسط هيپوتالاموس (وازوپرسين و اكسي توسين) ذخيره شده و در جريان خون آزاد مي شوند.
- وازوپرسين به آن هورمون ضد ادراري يا ADH نيز مي گويند و باعث مي شود كليه ها آب را در بدن حفظ كنند و در ادرار از بين نرود. بدون وازوپرسين، فرد دچار كم آبي مي شود و دچار كم آبي مي شود. اين بيماري ديابت شيرين ناميده مي شود. وازوپرسين همچنين ممكن است با باريك كردن عروق خوني، فشار خون را افزايش دهد. ممكن است عملكردهاي ديگري نيز داشته باشد.
- اكسي توسين باعث پارگي رحم در زنان در هنگام زايمان و ترشح شير در سينه در دوران شيردهي مي شود.
بزرگ شدن غدد در هيپوفيز
تورم رشد و انبساط غيرطبيعي سلولها در بدن است كه ميتواند تقريباً در هر نقطه از بدن شروع شود. به همين دليل است كه به انبساط غده هيپوفيز، غده هيپوفيز مي گويند.
غده هيپوفيز كه معمولا ضعيف است در فضاي كوچكي در جمجمه كه غده هيپوفيز در آن قرار دارد قرار دارد. آنها معمولاً خيلي خوب رشد نمي كنند، اما مي توانند تأثير قابل توجهي بر سلامت فرد داشته باشند.
فضاي بسيار كمي براي رشد تورم در اين ناحيه از جمجمه وجود دارد. بنابراين، اگر قطر تومور بزرگتر از يك اينچ باشد، ممكن است به سطح برسد، كه مي تواند به ناحيه مجاور مغز و عصب ناشي از آن آسيب برساند. اين مي تواند باعث مشكلاتي مانند تغييرات بينايي يا سردرد شود. غده هيپوفيز بزرگ آدنوم ناميده مي شود. آدنوم هاي هيپوفيز بسته به اندازه آنها به دو دسته تقسيم مي شوند:
علائم بزرگ شدن هيپوفيز
علائم به نوع تومور و ناحيه آسيب ديده غده هيپوفيز بستگي دارد. اين تومورها مي توانند علائم ناشي از هورمون هاي هيپوفيز بيش از حد يا خيلي كم ايجاد كنند. علائم هر فرد ممكن است متفاوت باشد. در واقع، سن، جنس و جنسيت همگي بر علائم بزرگ شدن غده هيپوفيز تأثير مي گذارند. همچنين مي تواند مشابه ساير مشكلات سلامتي باشد، بنابراين بهترين راه براي اطمينان از وجود مشكل در گشادي هيپوفيز مراجعه به پزشك و انجام آزمايش است.
در كودكان
- افزايش بيش از حد قد
- رشد بسيار سريع
- درد مفاصل
- عرق كردن زياد
در بزرگسالان
- رشد بيش از حد جمجمه، بازوها و پاها
- صداي عميق
- تغيير در شكل صورت به دليل رشد استخوان
- دندان ها به دليل رشد استخوان دورتر هستند
- درد مفاصل
- سختي براي خوابيدن
- ديابت يا عدم تحمل گلوكز
درمان غده هيپوفيز
علائم بسته به نوع تومور و ناحيه تحت تأثير اتساع هيپوفيز متفاوت است، به همين دليل است كه پزشك آزمايش خون و ادرار، سي تي اسكن، ام آر آي يا بيوپسي را براي تشخيص تورم تجويز مي كند. درمان غده هيپوفيز ممكن است شامل جراحي، پرتودرماني يا دارو باشد. نوع درمان مناسب براي بيمار بستگي به سابقه پزشكي، وضعيت جسماني، شدت بيماري، سن بيمار و غيره دارد.
آيا غده هيپوفيز كشنده است؟
به طور كلي، سرطان هيپوفيز نادر است و تنها چند صد مورد در مجله پزشكي گزارش شده است. اگرچه مشكلات مربوط به غدد هيپوفيز در هر سني ممكن است رخ دهد، اما در افراد مسن شايع تر است.
تقريباً تمام تومورهاي هيپوفيز تومورهاي خوش خيم (غير سرطاني) در غده هيپوفيز هستند كه آدنوم هيپوفيز ناميده مي شوند. اين تومورها بدخيم ناميده مي شوند زيرا به ساير قسمت هاي بدن مانند سرطان سرايت نمي كنند. با اين حال، غدد هيپوفيز ضعيف نيز مي توانند مشكلات جدي براي سلامتي ايجاد كنند، زيرا آنها به مغز نزديك هستند و مي توانند به سلول هاي مجاور (مانند جمجمه يا سينوس ها) حمله كنند و هورمون اضافي بيش از حد توليد كنند.
تومور بدخيم هيپوفيز علاوه بر رشد و نفوذ يك قسمت جانبي، وارد ساير قسمتهاي بدن نيز ميشود، بنابراين از يك تومور خفيف هيپوفيز خطرناكتر است و خطر ابتلا به تومور كشنده هيپوفيز بسيار بالاست.
متأسفانه يكي از مشكلات عمده غده هيپوفيز نبود راهي است كه بدانيم در اين زمان آدنوم ضعيف هيپوفيز به سرطان تبديل شده و رشد كرده و به ساير قسمت هاي بدن سرايت مي كند، به همين دليل است كه غده هيپوفيز رشد نمي كند و انتشار دادن. ، معلوم نيست تومور بدخيم هيپوفيز است يا بدخيم و خطر واقعي اينجاست!!
پرسش و پاسخ
پزشك در مورد سابقه شما سوال مي كند و يك معاينه فيزيكي انجام مي دهد. همچنين ممكن است به يكي از آزمايشات زير نياز داشته باشيد: آزمايش خون و ادرار. اين آزمايش ها سطح هورمون ها را در خون و ادرار شما بررسي مي كند.
متأسفانه، تا زماني كه بيماري پيشرفت نكرده و توده افزايش يافته است، مشخص نيست كه آيا تومور يك غده هيپوفيز ضعيف است يا يك غده هيپوفيز ضعيف.
متأسفانه، مشكلات هيپوفيز ممكن است در هر سني رخ دهد، اما بيشتر در بزرگسالان تا كودكان.
منابع:
https://www.cancer.org/cancer/pituitary-tumors/about/what-is-pituitary-tumor.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pituitary-tumors
Medscape. آسيب شناسي تومورهاي هيپوفيز. آدرس اينترنتي: https://emedicine.medscape.com/article/1868045-overview#a3
پزشكي جان هاپكينز جراحي براي غده هيپوفيز. آدرس اينترنتي: https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/pituitary_center/pituitary-tumor/treatment/surgery.html
مسووليت كليه محتواي سايت بر عهده منابع اصلي بوده و بانك مشاغل اينفوجاب هيچ مسووليتي در قبال محتوا ندارد.
منبع :
سرطان يا تومور غده هيپوفيز، علائم، نشانهها و راههاي درمان آن
- دوشنبه ۰۱ آذر ۰۰ ۱۸:۰۶
- ۹ بازديد
- ۰ نظر